NIEUWSBERICHT
Akoestiek

Akoestiek in woningen

Akoestiek in woningen

Minder vermoeidheid, meer rust en comfort?

Zorg voor de juiste akoestiek in uw woning!

Akoestiek in woningen

Harde materialen en een strak interieur in uw woning, het ziet er fantastisch uit maar zorgt voor galm inde ruimte. Het geluid lijkt rumoerig en van alle kanten te komen. Impact levert oplossingen voor het verbeteren van de akoestiek in woonkamers, (woon)keukens en andere leefruimtes. Elke woning en inrichting is anders, zo ook de plaatsing van de akoestische oplossing voor een optimaal resultaat. In veel gevallen is een combinatie van plafon- en wandoplossingen gewenst voor een goede akoestiek in uw woning.

Het belang van akoestiek in een woonomgeving

Een goede akoestiek in de woning draagt bij aan het woonplezier. Een slechte akoestiek in huis gaat ten koste van verstaanbaarheid, rust en welzijn. Aan de hand van de volgende punten geven we antwoord op de vragen die vaak gesteld worden bij het verbeteren van akoestiek in een woning.

Goede verstaanbaarheid

Een goede akoestiek in uw woonkamer is belangrijk voor een goede spraakverstaanbaarheid. Minder galm is een beter gesprek en minder last van overstemmen.

Meer rust en comfort

Een prettige akoestische woonomgeving zorgt voor meer rust en comfort. Door een goede geluidskwaliteit kost het minder energie om gesprekken en geluid te verwerken.

Minder vermoeidheid

Een prettige geluidsomgeving is goed voor het brein. U heeft minder afleiding, prikkels en herrie. Dit draagt bij tot minder vermoeidheid en een betere nachtrust.

Meer focus en concentratie

Een goede akoestiek zorgt voor meer focus. Het stelt u in staat beter te concentreren. Dus ook voor thuiswerkers is voldoende absorptie van groot belang.

Hoeveel akoestisch materiaal is er nodig?

De benodigde hoeveelheid materiaal om de akoestiek in een ruimte te verbeteren wordt regelmatig onderschat. Alle harde wand en plafond oppervlakken zijn een onderdeel van de oorzaak van de akoestische problematiek. Via deze harde oppervlakken weerkaatst geluid van kant naar kant en ontstaat er als het ware een klankkast effect. Naast de harde oppervlakken spelen ook de grootte van de ruimte, de hoogte van het plafond, de inrichting en het doel van de ruimte een belangrijke rol.

  • Hoe groter het volume van de ruimte, des te meer materiaal is er nodig
  • Hoe lager de inrichting en harde meubels, des te meer risico op galmvorming
  • De eisen met betrekking tot de akoestiek in ruimte waar u veel bent en ontspanning zoekt, zijn anders als in een ruimte waar u beperkt en voor korte tijd aanwezig bent

Voor een duidelijk merkbare verbetering in de akoestiek is het van belang om voldoende harde oppervlakken in de ruimte te voorzien van geluidsabsorberend materiaal. Hoeveel materiaal er nodig is verschilt per ruimte.

Akoestisch wandpaneel

Waar plaats ik het materiaal?

Een woonomgeving vraagt in een deel van de gevallen een andere benadering ten opzichte van een kantoor of bedrijfsruimte. Dit komt met name door het gebruiksdoel van de ruimte. In een kantoorruimte is de gehele ruimte intensief in gebruik, zijn relatief veel mensen in de ruimte aanwezig, wordt overal gebeld, overlegd en voor iedere medewerker en werkplek is een goede akoestiek gewenst. Hier is de juiste hoeveelheid materiaal een essentiële belangrijke factor. Natuurlijk speelt het aantal m2 aan geluidsabsorberend materiaal in iedere situatie en dus ook in een woonomgeving een belangrijke rol. Hoe meer m2 aan geluidsabsorberend materiaal u aanbrengt, hoe lager de akoestische hinder wordt. In een woonomgeving zijn de mogelijkheden vaak beperkt ten opzichte van een kantoorruimte en ligt de nadruk meer op wat er mogelijk en wenselijk is. Menselijk beleving speelt hierin natuurlijk ook een belangrijke rol. De ervaring van hinder met betrekking tot de akoestiek is per persoon verschillend.

Specifieke reflecties en plaatsen

U heeft besloten om akoestische voorzieningen in uw woning te plaatsen, maar u wilt de ruimte zoveel mogelijk laten zoals deze nu is. Hier is een aanpak van specifieke plekken in de ruimte mogelijk een goede optie. Dit wordt het absorberen van specifieke reflecties genoemd. Door geluidsabsorberend materiaal te plaatsen zo dicht mogelijk bij de plekken waar u veel verblijft of waar een verbetering in de akoestiek het meest wenselijk is, neemt op deze plekken het akoestisch comfort toe. Veel voorkomende plekken zijn:

  • De vrije wandruimte achter het bankstel/zithoek
  • Het plafond boven de salontafel
  • De vrije wandruimte bij de eettafel
  • Het plafond boven de eettafel

Door het akoestisch comfort op deze plekken te vergroten, is de hinder op de meest prominente plekken in de woning afgenomen en in een groter deel van de gevallen hiermee opgelost, met een relatief makkelijk eenvoudig haalbare hoeveelheid aan geluidsabsorberend materiaal. Mocht er een uitbreiding van akoestische voorzieningen nodig zijn, dan is dit in een later stadium altijd mogelijk. Wij denken hierin dan graag met u mee.

Akoestische materialen

De genoemde plaatsen in de woning waar akoestisch materiaal goed tot zijn recht komt zijn natuurlijk prominente plekken in huis waar het materiaal nadrukkelijk in het zicht aanwezig is en waar de uitstraling en de esthetische waarde van het materiaal belangrijk is. Wij hebben diverse producten voor zowel wand als plafond, die naast de akoestische eigenschappen ook bijdragen aan de inrichting en uitstraling van uw woningen. Kijkt u hiervoor eens bij onze wandoplossingen of plafondoplossingen.

Publicatiedatum:

Akoestiek
The Blog